قانون تشكيلات، وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي كشور و اننخاب شهرداران
مصوب 1/3/1375 و اصلاحات مصوب 27/8/1386 و 1382
فصل اول تشكيــلات
ماده 1ـ به منظور پيشبرد سريع برنامههاي اجتماعي، اقتصادي، عمراني، بهداشتي، فرهنگي، آموزشي، پرورشي و ساير امور رفاهي از طريق همكاري مردم و نظارت بر امور روستا، بخش، شهر و شهرك، شوراهايي به نام شوراي اسلامي روستا، بخش، شهر و شهرك بر اساس مقررات اين قانون تشكيل ميشود.
ماده 2ـ مقصود از «شورا» در اين قانون شوراهاي اسلامي روستا، بخش، شهر و شهرك ميباشد.
ماده 3ـ دوره فعاليت هر شورا از تاريخ تشكيل چهار سال خواهد بود و انتخاب مجدد آنان بلامانع است.
ماده 4ـ تعداد اعضاي شوراي اسلامي روستاهاي تا 1500 نفر جمعيت سه نفر و روستاهاي بيش از 1500 نفر جمعيت و بخش پنج نفر خواهد بود.
ماده 5ـ در هر بخش شوراي بخش با اكثريت نسبي از بين نمايندگان منتخب شوراهاي روستاهاي واقع در محدوده بخش تشكيل ميشود و در صورتي كه عضو معرفي شده از شوراي روستا به عضويت اصلي و علي البدل شوراي بخش انتخاب شود از عضويت شوراي روستا خارج نخواهد شد.
ماده 6ـ شوراي بخش پس از تشكيل حداقل سه چهارم شوراهاي روستاهاي تابع بخش تشكيل ميگردد.
تبصره ـ از يك روستا بيش از يك نفر نبايد در شوراي بخش حضور داشته باشد و در صورتي كه تعداد روستاهاي بخش كمتر از پنج روستا باشد اعضاي شوراي بخش از ميان مجموع اعضاي شوراهاي روستاها انتخاب خواهند شد و نهايت حداقل بايد از هر روستا يك نفر انتخاب گردد.
ماده 7ـ تعداد اعضاي شوراهاي اسلامي شهر و شهرك به شرح زير تعيين ميشود:
الف ـ شهركها از دويست خانوار تا هزار خانوار، سه نفر و از هزار خانوار به بالا، 5 نفر.
ب ـ شهرهاي تا پنجاه هزار نفر، پنج نفر.
ج ـ شهرهاي بيش از 50 هزار تا دويست هزار نفر جمعيت، 7 نفر.
د ـ شهرهاي بيش از 200 هزار تا يك ميليون نفر جمعيت، 9 نفر.
هـ ـ شهرهاي بيش از يك ميليون نفر جمعيت، 11 نفر.
و ـ شهر تهران، 15 نفر.
تبصره ـ ملاك تشخيص جمعيت هر شهر و روستا آخرين سرشماري جمعيتي خواهد بود.
ماده 8 ـ تعداد اعضاي عليالبدل شوراها از دو تا شش نفر به تناسب تعداد اعضاي اصلي هر شورا با اولويت از لحاظ تعداد آرا بعد از حائزين اكثريت قرار ميگيرد.
در صورتي كه تعداد داوطلبان كمتر از مجموع اعضاي اصلي و عليالبدل باشد تعداد مازاد بر اعضاي اصلي به عنوان اعضاي عليالبدل انتخاب ميشوند و در صورتي كه تعداد داوطلبان براي تشكيل شورا كمتر از تعداد اعضاي اصلي باشد انتخابات برگزار نخواهد شد.
ماده 9ـ هرگاه عضو يا اعضايي به هر دليل از عضويت شورا خارج شوند، از اعضاي عليالبدل براي عضويت در شورا به ترتيب آرا دعوت ميشود.
ماده 10ـ نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، استانداران، فرمانداران، بخشداران، دهياران و مديران كل و رؤسای ادارات ميتوانند در جلسات شوراي اسلامي حوزه مسئوليت خود بدون حق رأي شركت كنند.
تبصره ـ شوراها در صورت ضرورت و بنا به دعوت دهيار، بخشدار و فرماندار ذيربط موظف به تشكيل جلسه فوقالعاده ميباشند. اين دعوت بايد كتبي و با تعيين وقت قبلي و ذكر دستور جلسه باشد.
ماده 11ـ در صورت دعوت شوراهاي اسلامي روستا از دهيار، شهركها و شهرهاي واقع در محدوده بخش از بخشدار و شهر مركز شهرستان از فرماندار، مقامات مذكور موظف به شركت در جلسات شوراي مربوط ميباشند. اين دعوت بايد كتبي و با تعيين وقت قبلي و ذكر دستور جلسه انجام پذيرد. در صورت خودداري مقامات مذكور از شركت در جلسات شوراي مربوط بدون عذر موجه، توسط مسئول مافوق كتباً مورد تذكر و در صورت تكرار مورد توبيخ قرار خواهند گرفت.
ماده 12ـ شوراي روستا و شوراي بخش در واحدها و عناصري از تقسيمات كشوري تشكيل ميشود كه به ترتيب طبق مواد 2 و 3 قانون تعاريف و ضوابط تقسيمات كشوري به نام روستا و بخش شناخته شده باشند.
ماده 13ـ در مجتمع هاي مسكوني واقع در خارج از محدوده قانوني و حريم شهرها و روستاها كه واحدهاي مسكوني آن به صورت مستقل يا آپارتمان قابل تملك اشخاص باشد و طبق مقررات شهرك خوانده شود شورايي به نام شوراي اسلامي شهرك تشكيل ميگردد.
تبصره ـ مكانهاي جمعيتي خارج از محدوده قانوني و حريم شهر كه حداقل داراي 200 خانوار بوده و عرفاً شهرك ناميده ميشود بنا به تشخيص وزارت كشور و صرفاً به جهت ايجاد شوراي اسلامي مشمول انجام امر انتخابات شوراي اسلامي شهرك شده و وظايف و اختيارات مندرج در اين قانون مربوط به شوراي شهرك در آن اجرا و ساير مقررات مربوط به آن مكان تابع مقررات خاص خود ميباشد.
ماده 14ـ هر فرد ميتواند فقط عضو يك شورا باشد.
تبصره ـ اعضاي شوراي اسلامي روستا كه به عضويت اصلي و يا عليالبدل شوراي اسلامي بخش انتخاب ميشوند از شمول اين ماده مستثني هستند.
ماده 15ـ جلسات شوراها با حضور دو سوم اعضاي اصلي رسميت مييابد و تصميمات به اكثريت مطلق آراي حاضرين معتبر مي باشد.
ماده 16ـ اولين جلسه شوراها ظرف يك هفته بعد از قطعي شدن انتخابات به دعوت مسئولين واحدهاي تقسيمات كشوري حوزه هاي انتخابيه و با رياست مسن ترين اعضا تشكيل ميشود و از بين خود يك رئيس و يك نايب رئيس و حداقل يك منشي انتخاب مينمايند.
ادامه مطلب در فصل دوم